ABD, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını sıkılaÅtırmaya devam ederken, Rus Åirketlerin uluslararası ticarette ödeme alma ve göndermeye iliÅkin sorunları hükümetin baÅını aÄrıtmayı sürdürüyor.
Sorunun çözümü için alternatif arayıÅına giren Rus yetkililer, ülkede bir dönem sert bir tutum gösterdiÄi kripto paralara artık çok daha ılımlı bir yaklaÅım sergiliyor.
Rusya Merkez Bankası 2022’de savaÅtan hemen önce hazırladıÄı raporla ülkede kripto paraların tümüyle yasaklanmasını talep etmiÅ ancak kripto paralar, Ukrayna savaÅının ardından Rus bankalarının SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması nedeniyle giderek yaygınlaÅtı.
Rusya Devlet BaÅkanı Vladimir Putin’in 8 AÄustos’ta imzaladıÄı kararnameyle de kripto paraların uluslararası ödemelerde ve Forex iÅlemlerinde deneysel olarak kullanılması yasal hale getirildi. Buna göre, 1 Eylül’de baÅlayacak süreci Rusya Merkez Bankası denetleyecek.
Rusya Merkez Bankası BaÅkanı Elvira Nabiullina, 30 Temmuz’da yaptıÄı açıklamada, yıl sonuna kadar uluslararası ödemelerde kripto para kullanılmasının baÅlayabileceÄini ifade etmiÅti.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov da 14 AÄustos’ta kripto para borsalarını yasallaÅtırmak üzere çalıÅma yaptıklarını söylemiÅti.
Ancak çok sayıda ülke kripto para birimlerine yönelik kendi kurallarını geliÅtirdiÄinden, uluslararası ticarette kripto paraların nasıl kullanılacaÄı ve bu sistemin güvenliÄi belirsizliÄini koruyor.
ULUSAL ÃDEME KARTI SÄ°STEMÄ° ÃNEM KAZANACAK
Uzmanlar, Rusya’nın kripto paralara iliÅkin baÅlatacaÄı deneme sürecinde 2014’te geliÅtirmeye baÅladıÄı Ulusal Ãdeme Kartı Sistemi’nin ön plana çıkacaÄını ifade ediyor.
Rusya Merkez Bankasının Ulusal Ãdeme Kartı Sistemi üzerinde tümüyle kontrol sahibi olmasının bu tercihte önemli rol oynadıÄı vurgulanırken, ülkenin yerli ödeme sistemi Mir de bu platform üzerinde çalıÅıyor.
Uluslararası ödemelerde kullanılması öngörülen baÅlıca kripto para türünün ise stabil coinler olması bekleniyor.
Stabil coinler, deÄeri dolar veya yuan gibi itibari para, emtia veya Bitcoin gibi kripto paralar cinsinden baÅka bir varlıÄa baÄlı kripto para birimleri olarak ifade ediliyor.
Rusya Merkez Bankası, 10 Temmuz’da yayımladıÄı raporda, stabil coinlerin ülkedeki dolaÅımına iliÅkin kuralları belirleyecek bir mekanizmanın oluÅturulmasına yönelik deÄerlendirme yapıldıÄını bildirmiÅti.
Rusya, uluslararası ticarette kripto para kullanımı konusunda özellikle BRICS ülkelerinin desteÄine ihtiyaç duyarken, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan’da yetkililer bu konuda çalıÅmalar yapıldıÄına dair açıklamalarda bulunmuÅtu. Ãin’de ise kripto paraların kullanımı yasaklanmıÅtı.
Rus merkezli Transstroy Bankası tarafından yayımlanan araÅtırmada, kripto paraların uluslararası ödemelerde kullanılmasının iÅ dünyası ve ekonomi için yeni fırsatlar yarattıÄına iÅaret edildi.
Bununla birlikte sürece dair çok sayıda zorluÄun da bulunduÄu deÄerlendirmesinin yer aldıÄı raporda, ülkelerdeki düzenleyicilerin getirdiÄi kısıtlamaların, teknik karmaÅıklıÄın ve kripto paraların deÄerindeki dalgalanmaların söz konusu zorlukların baÅında geldiÄi vurgulandı.
DÄ°JÄ°TAL RUBLENÄ°N DENEME ÃALIÅMALARI DEVAM EDÄ°YOR
Rusya Merkez Bankasının dijital rubleye yönelik deneme süreci geçen yıl baÅlatılırken, dijital rublenin kripto para süreciyle de entegre bir Åekilde ilerlemesi bekleniyor.
Dijital yuanın geliÅimini örnek alan Rusya, ticarette en büyük ortaÄı Ãin’le ödemeler konusunda kripto paralar ve dijital rubleyi kullanmayı umuyor.
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Mali Piyasalar Komitesi BaÅkanı Anatoliy Aksakov, haziranda Rus haber ajansına yaptıÄı açıklamada, “Hem biz hem de onlar belirli bir deneyime sahibiz, bu yüzden Ãin ile dijital para birimlerinde ödeme sürecini baÅlatmak ilginç olabilir. Teknolojik olarak oldukça yakınız. Dost bir ülke olduÄu için Belarus’la da denemek mümkün olacaktır.” demiÅti.
AÄustos 2023’ten bu yana deneme süreci devam eden dijital ruble Åu anda yaklaÅık 30 Åirket ve 11 Åehirde sınırlı bir Åekilde kullanılıyor.
ÃrneÄin petrol Åirketi Lukoil’in bazı benzin istasyonlarında kullanılan dijital ruble, Moskova Metrosu’nda da ödeme Åekli olarak kabul ediliyor.
Rusya Merkez Bankası BaÅkanı Nabiullina, dijital rublenin 5 yıl içinde hayatın önemli bir parçası haline geleceÄini söylemiÅti.
Putin de 17 Temmuz’da Moskova’da gerçekleÅtirdiÄi toplantıda, Bu, özünde ulusal para birimimizin baÅka bir Åeklidir. ÃzelliÄi ise vatandaÅların ve iÅletmelerin, hangi bankada hesapları olduÄuna bakılmaksızın dijital rubleyi kullanabilmeleridir.” ifadelerini kullanmıÅtı.
Dijital rublenin yaygınlaÅtırılması gerektiÄini vurgulayan Putin, özellikle finans ve ekonomik faaliyetlerde kullanılmasına yönelik çalıÅmaların hızlandırılması talimatını vermiÅti.
Uzmanlar, Rusya’nın dijital rubleyi uluslararası ödemelerde kullanabilmesi için öncellikle deneme sürecinin iç piyasada baÅarılı Åekilde tamamlanması gerektiÄini belirtiyor.